Erilaisuus sallittu

Työsuhde ja työehdot SuomessaTyösuojelu ja työturvallisuusTyömarkkinajärjestötSuomalainen työkulttuuri ja tavatSuomalainen viestintä

<<etusivulle

Henkinen hyvinvointi työssä

Henkinen hyvinvointi tarkoittaa, että ihminen viihtyy työssään, voi toteuttaa itseään ja se vastaa työntekijän valmiuksia selvitä työstä. Työntekijä on tyytyväinen työnsä tulokseen. Työ ja työolot on järjestetty hyvin, aikaa ja henkilökuntaa on tarpeeksi työn tekemiseen ja työtoverit tukevat toisiaan. Työssä on viihtyisä olla ja ongelmat osataan ratkaista.

Työ ei kuitenkaan ole aina toiveiden mukainen. Työ saattaa rasittaa ja väsyttää niin fyysisesti kuin henkisesti. Tämän päivän työelämässä on kovat tehokkuus ja osaamisvaatimukset. Huonolaatuisessa työssä työtä voi olla liikaa eikä se vastaa osaamista ja työntekijän odotuksia. Työ alkaa kuormittaa henkisesti ja tuntuu, että olemme stressaantuneita ja työ väsyttää. Yhä useammin tuntuu ettei jaksa enää ei työssä eikä hoitaa arkipäivän asioita. Stressi voi aiheuttaa oireita, kuten unihäiriöt, keskittyminen työhön on vaikeaa ja pienet käytännön asiat unohtuvat. Voi tulla fyysisiä oireita kuten pääkipu tai vatsaoireet.

Työpaikan ilmapiirillä on suuri merkitys henkiselle hyvinvoinnille. Hyvä työilmapiiri ja työtovereiden tuki auttavat selviämään suuremmistakin ongelmista. Työtä voidaan kehittää yhdessä ja miettiä, miten sen voisi tehdä paremmin.

Jos sinulla on jatkuvasti tunne, että työ rasittaa liikaa, työ ei yksinkertaisesti suju, on aina kiire ja et jaksa työssä, ota asia puheeksi työtoveriesi kanssa. Ehkä muilla on samanlaisia tunteita. Kaikki eivät halua puhua omista tunteistaan työtovereiden kanssa. Silloin on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshoitajaan tai työterveyslääkäriin. Heillä on vaitiolovelvollisuus ja heidän kanssaan voit keskustella luottamuksella työhösi liittyvistä ongelmista.


Työpaikkakiusaaminen (henkinen väkivalta, häirintä ja huono kohtelu)

Jokaisella työpaikalla syntyy ihmisten välillä väärin ymmärrettyjä tilanteita ja asioita. Erilaiset ristiriidat ja tilanteet, joita toinen ei ymmärtänyt heti oikein, ovat aivan normaaleja ja jokapäiväisiä.

Työpaikkakiusaamiselle on useita nimiä. Sillä tarkoitetaan toistuvasti tapahtuvaa tilannetta työssä, jossa kahden tai useamman ihmisen välillä on jatkuvaa ristiriitaa, häirintää, sortamista, alistamista tai huonoa kohtelua ja käytöstä. Huonoa käytöstä ei saa sallia työpaikalla. Siihen tulee puuttua välittömästi. Joskus kuitenkin toinen ihminen on sellaisessa asemassa tai roolissa työpaikalla, että hän ei osaa tai uskalla puolustautua eikä sanoa, miltä hänestä tuntuu. Tällainen tilanne tuntuu ahdistavalta, alistavalta, nöyryyttävältä ja uhkaavalta.

Työpaikkakiusaaminen voi ilmetä hyvin monella tavalla. Se voi olla toisen ihmisen vähättelyä, puuttumista ulkonäköön, ei tervehditä, ei kutsuta kokouksiin eikä kerrota tärkeitä tietoja – ihmistä kohdellaan kuin ilmaa ja tehdään naurunalaiseksi. Toisesta saatetaan puhua pahaa, kritisoidaan ja haukutaan syyttä. Työtä jaetaan liikaa tai liian vähän. Mielikuvituksella ei ole rajoja, jos halutaan aiheuttaa toiselle ihmiselle haittaa ja nöyryyttää.

Työpaikkakiusaamisen taustalla voi olla monia tekijöitä. Tilanne pahenee, jos asialle ei tehdä mitään. Paras tapa toimia on estää ja ennalta ehkäistä työpaikkakiusaaminen. Monilla työpaikoilla on tehty ohjeistus, että työpaikkakiusaamista ei sallita ja kaikki tietävät, että tästä on sovittu.

Työyhteisössä työpaikkakiusaaminen näkyy huonona työilmapiirinä ja heikentää kaikkien hyvinvointia. Jos huomaat, että työpaikallasi esiintyy työpaikkakiusaamista, puutu siihen heti. Mitä pikemmin asia otetaan puheeksi, sitä helpommin se on ratkaistavissa. Kerro kiusaajalle, että et hyväksy käytöstä. On hyvä ottaa kiusaaminen puheeksi myös esimiehen kanssa. Työturvallisuuslaki velvoittaa työantajaa korjaamaan tilanteen saatuaan siitä tiedon. Puutu rohkeasti tilanteeseen, jossa työtoveriasi kiusataan.

Jos tunnet olevasi itse kiusaamisen kohteena, on hyvä puhua kiusaamisesta mahdollisimman pian esimerkiksi työsuojeluvaltuutetulle tai jollekin muulle työpaikkasi henkilölle, johon sinulla on hyvät suhteet. Työterveyshuollosta löydät myös apua ja sieltä löytyy myös asiantuntijoita kuten psykologeja, jotka voivat auttaa tilanteen selvittelyssä.

Lisätietoja www.ttl.fi

TyöelämäsanastoaTestaa tietosi